Het is bekend dat zilver een kostbaar metaal is, maar weten we ook dat het in de middeleeuwen werd gebruikt voor alledaagse voorwerpen zoals bestek, lepels, bekers en kandelaars? In de 18e en de 19e eeuw werden er echter steeds meer sieraden en kunstvoorwerpen van gemaakt. De populariteit van zilver nam aanzienlijk toe en het werd steeds meer begeerd en bewaard als een belegging.

De waarde van antiek zilveren voorwerpen

De waarde van antiek zilveren voorwerpen uit de 18e en 19e eeuw wordt bepaald door verschillende factoren. Zo wordt er rekening gehouden met het gewicht, de zuiverheid van het zilver, de keurtekens die zijn aangebracht, de naam van de zilversmid (meesterteken) en het ontwerp. De kwaliteit van het zilver is een belangrijke factor die bepaalt hoelang het voorwerp meegaat en hoe mooi het blijft glanzen. Ook de populariteit van het ontwerp en het land van herkomst spelen een rol bij de bepaling van de waarde.

Een voorbeeld (ca.1700)

Fraai antiek koloniaal filigrein bewerkt zilveren kistje met geschulpte deksel, voorzien van grepen en rustend op gebogen pootjes, circa 1700, vermoedelijk Batavia, hoogte 9, lengte 13 en diep 9 cm. -zeer zeldzaam-, gewicht 660 gram. Recent ( nov 2022) geveild bij van Spengen in Hilversum voor € 3800,= ( excl 29% opgeld). De waarde van dit kistje is voornamelijk te danken aan de datum (ca.1700) en zeldzaamheid.

Voorbeeld (ca.1735)

Stel zilveren Louis XIV kolomkandelaars met 3-hoekige schacht rustend op gecontourneerde voet, versierd met filetranden en schelpmotieven, circa 1735, meesterteken en stadskeur onbekend, hoogte 25 cm., gewicht 1390 gram.Recent ( nov 2022) geveild bij het veilinghuis van Spengen in Hilversum voor € 4015,= ( excl 29% opgeld)

Zilveren miniaturen uit de 18e, 19e en twintigste eeuw

In het algemeen kun je zeggen dat zilveren miniaturen uit de twintigste eeuw alleen verzamelwaarde hebben en dat de prijs niet of nauwelijks zal stijgen. Miniaturen uit de 19e eeuw hebben vooral waarde als ze zijn voorzien van keurtekens zoals een meesterteken, een jaarletter en geen beschadigingen hebben opgelopen.

Miniaturen uit de 18e eeuw hebben de hoogste waarde indien ze wederom zijn voorzien van een meesterteken, een jaarletter, geen beschadiging hebben en zijn toegeschreven aan een bekende en beroemde meester zoals Arnoldus van Geffen uit Amsterdam 1700-1769 (Centraal Museum Utrecht),  Willem van Strant Amsterdam 1682-1742, Johannes Adrianus van Geffen zilversmid te Amsterdam werkzaam van 1766 tot 1795

Miniaturen uit de 17e eeuw komen sporadisch op de markt of bij Nederlandse veilinghuizen terecht en zijn veelal te bewonderen in Musea ( zie bijvoorbeeld het Rijksmuseum Amsterdam)

voorbeeld 20ste eeuw miniatuur zilver

 

Collectie van 12 zilveren  miniaturen waaronder biljarters, kegelbaan, vijzel, spinnewiel en man op slee. Geveild voor € 150,= bij van Spengen (nov2022)

voorbeeld 19e eeuw miniatuur zilver

 

Miniatuur zilveren vogelkooi, 19e eeuw, hoogte 7 cm. -met pseudo keuren. Geveild voor € 55,= bij van Spengen (nov2022)

voorbeeld 18e eeuw miniatuur zilver

 

Antiek zilveren miniatuur lantaarnaansteker, Amsterdam anno 1744, meester Arnoldus van Geffen, hoogte 8,5 cm. Geveild voor € 620,= bij van Spengen (nov2022)

Als je op zoek bent naar een antiek zilveren voorwerp, houd dan rekening met deze factoren. Vergeet niet dat de waarde kan stijgen of dalen, afhankelijk van de marktomstandigheden.

Het unieke karakter en de marktomstandigheden

De waarde van zilveren voorwerpen zijn sterk afhankelijk van het unieke karakter ervan. Terwijl sommige voorwerpen simpelweg mooi zijn, bezitten andere voorwerpen een zekere historische waarde of betekenis.

Het is belangrijk om op te merken dat de waarde van zilveren voorwerpen sterk kan fluctueren, afhankelijk van de marktomstandigheden. Wanneer de economie goed draait, zijn mensen meer geneigd om meer geld uit te geven aan luxe items, waaronder antieke zilveren voorwerpen. Wanneer de economie achteruitgaat, zal de waarde van dergelijke voorwerpen meestal dalen.

Als je van plan bent om een antiek zilveren voorwerp te kopen, is het belangrijk om de markt te volgen en een aankoop te doen wanneer de prijzen laag zijn. Antiek zilveren voorwerpen uit de 19e en 18e eeuw zijn vaak erg waardevol. Veel mensen verzamelen deze voorwerpen omdat ze erg mooi zijn, en ze kunnen erg veel geld waard zijn. Helaas betekent dit dat de prijzen van dergelijke voorwerpen vaak stijgen en dalen.

Nederlands zilveren voorwerpen uit de 19e en 18e eeuw

Nederland had een grote koloniale economie in de 18e en 19e eeuw en daarom bestaan er veel Nederlandse zilveren voorwerpen uit deze tijd. Deze voorwerpen kunnen in verschillende musea bekeken worden. Echter zijn er ook particulieren die dergelijke items in hun bezit hebben. Omdat Nederlands zilveren voorwerpen moeilijker vindbaar zijn om te kopen, stijgt de waarde ervan.

Nederlandse zilveren voorwerpen uit de 19e en 18e eeuw zijn tegenwoordig zeer waardevol. In de 19e eeuw was Nederland een belangrijk producent en exporteur van zilver. In de 18e eeuw werd het zilver uit Nederland vaak als sieraad en statussymbool gebruikt.

Nederlands zilver is duur maar kwaliteitsvol

Nederlands zilver is van hoge kwaliteit en wordt veel gebruikt in sieraden en andere kunstvoorwerpen. Het land heeft een rijke geschiedenis van zilversmeden. Nederland heeft namelijk een aantal van de beste zilversmeden ter wereld voortgebracht.

Nederlandse zilversmeden zijn bekend om hun precisie en aandacht voor detail. Hun werken zijn vaak ingewikkeld en tijdrovend om te maken. Dit maakt Nederlandse zilverwerk vaak erg duur. Daarnaast is Nederlands zilver erg moeilijk te bewerken. Dit maakt het minder geschikt voor beginners. Als je een echt uniek sieraad of kunstvoorwerp wilt, is Nederlandse zilver een goede keuze.

Engelse zilveren voorwerpen uit de 19e en 18e eeuw

Engelse Zilveren voorwerpen uit de 19e en 18e eeuw zijn nog steeds zeer geliefd onder verzamelaars van antiek zilver. De Engelse voorwerpen die in deze periode zijn vervaardigd, worden gezien als kunstwerken en zijn daarom zeer gewild. De prijzen voor deze voorwerpen kunnen erg hoog zijn, maar het is de moeite waard om ze te verzamelen vanwege hun schoonheid en unieke ontwerpen.

Engels zilver is een kostbaar metaal dat gebruikt wordt om sieraden, bestek en andere voorwerpen mee te maken. Het is een edelmetaal dat bijzonder mooi glanst en daardoor erg geliefd is. Het wordt gewonnen uit ertsen en is relatief zeldzaam. Er zijn verschillende soorten Engels zilver, afhankelijk van de legering die gebruikt wordt.

Soorten Engels zilver

Er zijn verschillende soorten Engels zilver op de markt. De legering die gebruikt wordt, bepaalt de soort. De meest gebruikte legering is sterling zilver. Sterling zilver bestaat uit 92,5% uit zilver en 7,5% uit andere metalen, zoals koper. Dit maakt het metaal harder en daardoor geschikter om sieraden en andere voorwerpen mee te maken.

Andere soorten Engels zilver zijn Britannia zilver en Birmingham zilver. Britannia zilver bevat 95,8% zilver en 4,2% andere metalen. Birmingham zilver bevat 98,5% zilver en 1,5% andere metalen. Britannia zilver is iets harder dan sterling zilver en Birmingham zilver is nog harder. Britannia zilver en Birmingham zilver worden gebruikt voor voorwerpen die veel gebruikt worden, zoals bestek.

Opletten met verkleuring en dof wordend zilver

Engels zilver is een kostbaar metaal en daarom is het belangrijk om goed voor het metaal te zorgen. Engels zilver wordt namelijk makkelijk dof en kan gaan verkleuren. Daarom is het belangrijk om het metaal regelmatig te polijsten met een zachte doek. Het is ook belangrijk om het metaal droog te houden. Bij nat zilver kan er namelijk verkleuring optreden.

Franse zilveren voorwerpen uit de 19e en 18e eeuw

Franse, zilveren voorwerpen uit de 19e en 18e eeuw zijn beroemd om hun schoonheid en kwaliteit. De Franse zilversmeden waren de pioniers van het ontwerpen en het maken van zilveren voorwerpen.

De 18e eeuw was een tijd van bloei voor de Franse zilveren industrie. In de 19e eeuw kwamen er nieuwe stijlen en ontwerpen bij, waardoor de voorwerpen nog mooier werden. Franse zilveren voorwerpen zijn tegenwoordig zeer gewild en ze zijn een waardevolle aanvulling op iedere collectie. De voorwerpen zijn prachtig ontworpen en vaak versierd met kunstzinnige motieven. Sommige voorwerpen zijn ook gemaakt van andere materialen, zoals kristal of porselein, waardoor ze nog mooier worden.

Alle Franse zilveren voorwerpen hebben een zekere schoonheid en kunstzinnigheid. Er zijn verzilverde voorwerpen van allerlei aard en verschillende stijlen. Decoratieve voorwerpen zoals kandelaars, schalen en theepotten zijn erg gegeerd. Functionaliteit is ook een kenmerk van Franse zilveren voorwerpen. Koffie- en theeserviezen zijn een voorbeeld van de vele nuttige voorwerpen die van zilver zijn.

Beleggen in antiek zilver uit de 19e en 18e eeuw

Beleggen in antiek zilver uit de 19e en 18e eeuw is interessant, omdat het meer dan alleen een mooie aanvulling op een verzameling kan zijn. Het kan ook een rendabele belegging zijn. Echter is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden als je overweegt om te beleggen in deze tijdloze schoonheden.

Het doel van je belegging bepalen

Het eerste wat je moet doen, is beslissen in welke items je wilt beleggen. Dit kan een moeilijke keuze zijn, maar het is belangrijk om te bedenken wat je doelstellingen zijn met de belegging. Wil je een item dat je kunt laten zien en genieten van het uitzicht, of ben je meer geïnteresseerd in een item dat een hogere ROI (het rendement van de investering) zal hebben? Deze beslissing is cruciaal, want het zal bepalen welk type antiek zilver je koopt.

Doe een marktonderzoek

Vervolgens moet je onderzoek doen naar de markt. Dit is belangrijk, omdat je wilt weten hoeveel een bepaald item waard is en of de waarde zal stijgen of dalen in de toekomst. Een goede plek om te beginnen is een veilinghuis, want hier kun je de prijzen van vele verschillende items vergelijken.

Een veilige of risicovolle aankoop

Als je eenmaal weet wat je wilt en wat de markt doet, is het tijd om te gaan winkelen. Er zijn vele verschillende plaatsen waar je antiek zilver kunt kopen, maar er zijn ook vele verschillende manieren waarop je kunt betalen. Hierbij moet je beslissen of je wilt gaan voor een veilige of een risicovolle aankoop. Als je kiest voor een veilige aankoop, ben je waarschijnlijk beter af met een creditcard of PayPal. Dit zijn echter niet de enige opties.

Beleggen in antiek zilver uit de 19e en 18e eeuw is een lucratieve belegging, maar er zijn risico’s aan verbonden. Doe altijd uw huiswerk en wees voorzichtig met jouw aankopen.